Ugrás a tartalomra

Székely diadal a Zakariás-kupán

2023. június 23. péntek
Csíkszereda U12-es csapata szerezte meg az első helyet
Székely diadal a Zakariás-kupán

Szívet melengető volt látni és végigszurkolni a határon túli és hazai magyar klubok U12-es csapatainak seregszemléjét, amely a kizárólag magyar srácokat felvonultató csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia győzelmét hozta.

A Zakariás-kupa a sorsolással, illetve egy pazar fotókiállítás megnyitójával kezdődött csütörtökön. A Puskás Intézet segítségével olyan gyűjteményt tártak a szervezők az érdeklődők elé, amely végigkísérte az Aranycsapat legendás balfedezete, a budafoki illetőségű Zakariás József életét, no meg klubunk, a Budafoki MTE 111 éves történetét is. Bemutattak egy különleges értékű relikviát is, Zakariás eredeti, kézzel írott önéletrajzát.

Jakab János, a BMTE tiszteletbeli elnöke elmondta: több hónapos munkába került a nyolccsapatos torna megszervezése, számtalan telefonhívás után koronázta siker az erőfeszítéseket.

Aztán pénteken elkezdhetett pattogni a labda a Promontor utcai BMTE-stadionban. A nyolc résztvevő a következő volt: Budafoki LC, Erzsébeti SMTK, FC DAC 1904 Dunaszerdahelyről, Munkács Futball Akadémia, Partium Labdarúgó Akadémia Szatmárnémetiből, Soroksár SC, Székelyföld Labdarúgó Akadémia Csíkszeredából és TSC Futball Akadémia Bácskatopolyáról.

A döntőt a két kiemelkedő tudású akadémia, a csíkszeredai és a munkácsi fiataljai vívták. Szondy Zoltánnal, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia, illetve az FC Csíkszereda elnökével néztük végig. Öröm volt látni a székely legények ötletes, technikás játékát, amin meglátszott a sok gyakorlás.

„Mi a nemzetközi trendekkel ellentétben nagy súlyt fektetünk a gyerekek fizikai képzésére, a labda mellett a súlyzók is szerepet kapnak az Incze Tibor edző vezette tréningeken – mondta a fáradhatatlan sportvezető, aki csütörtök délután esett be a Promontor utcai stadionba nyolcszáz kilométeres autóúttal a háta mögött. – És azt a manapság divatos gyakorlatot sem követjük, hogy a gyerekfutballban nem számít az eredmény. Mi mással tudnánk motiválni a csemetéket, ha nem egy-egy elnyert trófeával?!”

Szondy úr elmondta azt is, hogy a csíkszeredai akadémián 99 százalékban magyar gyerekek futballoznak, de természetesen nincsenek bezárva a kapuk a szeredai román srácok előtt sem. Van viszont egy feltétel: fél éven belül mindenkinek meg kell tanulnia magyarul. És ezzel nincs is semmi baj, mivel a szeredai románok már eleve tudnak magyarul, hiszen magyar nyelvű közegben szocializálódnak.

Miközben ezeket a szívderítő mondatokat hallgattuk, odalent a gyepen hatalmas küzdelem bontakozott ki. Bajkó Miki fantasztikus csellel csapta be a rárohanó munkácsi védőt, majd hatalmas erővel a léc alá bombázott úgy, hogy a labda a keresztlécről vágódott a gólvonal mögé. A szeredaiak vezető góljára a munkácsiak szabadrúgást követően fejes góllal válaszoltak, majd a 2-1-es végeredményt megint csak a gólkirály Bajkó Miki állította be.

„Bajkó Miklós vagyok, Csíkszeredában születtem 2011. január 11-én. A Petőfi Sándor Általános Iskola ötödik osztályos diákja vagyok, hatévesen kezdtem el futballozni. A kedvenc csapatom a Barcelona, szeretnék magyar válogatott lenni, és magyar klubban, a Ferencvárosban vagy a Puskás Akadémia csapatában futballozni” – mondta el egy szuszra lapunknak az ifjú gólkirály, akinek a játékát látva azt kell mondanunk, cseppet sem megalapozatlan ez a jövőkép.

(Ch. Gáll András)